Ali veste, kaj pomenijo te kratice?


Pivo se v grobem deli na 3 glavne skupine. Pivo tipa LAGER, pivo tipa ALE (in pivo tipa LAMBIC).

Lager - lahkotno, pitno, popularno

Za pivo tipa lager je značilno, da se za vrenje uporablja kvasovke spodnjega vrenja, le-to pa poteka počasneje in pri nižjih temperaturah (cca 7-13 °C). Za to pivo je značilno tudi dejstvo, da so veliko boljša, če so za določen čas po končanem vrenju, shranjena v temnem in hladnem prostoru. 
Najbolj znana vrsta lagerja je pilsner. Je stil piva, ki je najbolj razširjen na svetu, kajti varijo ga največje svetovne pivovarne. Je osvežujoč, z nizko stopnjo grenkobe in alkohola. Pivo z značilno črno ali rjavo barvo je temni lager. Načeloma gre za piva z nekoliko bolj karamelno aromo in alkoholno stopnjo okoli 5%. Med lagerje spada tudi vrsta piva bock, ki ima nekoliko višnjo alkoholno stopnjo (med 6 in 7 %), že v zgodovini pa so ga zato pili ob posebnih priložnostih. 

ALE - močnejši, hmeljast, aromatičen

V to skupino spadajo piva, pri katerih se uporablja kvasovke zgornjega vrenja (vrenje poteka pri temperaturi cca 15-24°C). Vrenje poteka hitreje, kot pri pivu tipa lager (5-10 dni). Ta tip kvasovk pa je znan tudi po nekoliko bolj sadnih aromah, kot so jabolko, hruška, ananas itd. 

V ta stil spada pivo Pale Ale, kjer ločimo dva podstila – angleškega in ameriškega. Največja razlika med njima je hmelj, ki je mnogo bolj izrazit v ameriški različici in tako ameriški pale ale naredi mnogo bolj grenak in navadno s citrusnimi aromami. V 18. stoletju so v Angliji začeli variti pivo, ki so ga pošiljali svojim vojakom v Indijo - in nastal je India Pale Ale (IPA). Da se pivo na dolgi poti ne bo pokvarilo, so pivo prilagodili tako, da so mu povečali alkoholno stopnjo in dodali več hmelja, saj je ta naravni konzervans. Še več alkohola pa ima vrsta piva porter, ki po večini vsebujejo temni praženi slad, ki poskrbi za nekoliko bolj čokoladne, karamelne in kavne vonjave. Stout je zelo podoben stil porterju. Ima aromo in okus po praženju, pogosto tudi karameli in se od portertja razlikuje po bolj polnemu telesu z več okusa in arome. Običajno so stouti tudi bolj gosti in aromatični. Pšenično pivo izvira iz Nemčije in kljub temu, da nosi ime po pšenici, je te prisotne navadno nekje med 50 in 70%, ostalo je ječmen. Pri tem pivu boste okusili arome zrele banane in klinčkov. Zdaj se lahko pred prijatelji pohvalite, da ste poznavalec piv. 
Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo